Jørn Falk - 40 år som iværksætter

Tænker du på at blive selvstændig ? Så giv dig tid til at læse min side - Håber at den kan inspirere dig til at vende et par "Sten"

Jeg er iværkssætter og konceptmager med hud og hår - og katten som altid lander på benene.

Om cirka et par års tid har jeg været iværksætter i 40 år. Det har klart givet mig en masse erfaringer,  med det at starte egen virksomhed. Det har også givet mig indsigt i mange forskellige områder, der hører til det at være iværksætter. Jeg har aldrig ønsket mig andet, og har ikke et sekund fortrudt alle de tusinder af timer jeg har har brugt på denne rejse, der er en rejse ud på det dybe vand.  Man kan nemlig ingen garantier få for, at det -som for en selv lige her og nu, ser ud som, føles som, sikkert også bliver en økonomisk succes - Men troen skal være der.

Som iværksætter man får et utroligt spændende og begivenhedsrigt liv. Et liv hvor man selv er kaptajn, selv må tage ansvaret – til gengæld for,  at man også selv kan høste roserne - Jeg oplevet det som min søn nok oplevede da han blev Ironman for første gang. Det at blive Ironman og det at være iværksætter - har rigtigt mange paralleler.

For mig har det nok mest været drevet af oplevelserne i processerne og den læring og indsigt man får ved selv først at få en god ide, så konceptudvikle ideen, og så søsætte skibet, se om det har kunnet sejle, finjustere og derefer overlade ”barnet” til andre - der simpethen elsker det daglige lange seje træk. Virksomheden skal helst bestå af både "pindsvin" og "ræve"

Vil man vide lidt, eller en del om meget – eller rigtig meget om lidt – Det er et valg.
At være så typisk entrepreneur og konceptmager, har medført at jeg har været vidt omkring i vidt forskellige brancher – Jeg har dyrket bredden, med de fordele det nu har – på beskostnng af dybden eller specialist rollen, som nu er moderne og mange i dag focuserer mere på.  Perfektion er en udmærket ting, men på rettte tid og sted.

At være en slags ”Klodshans” i startfasen, kan være et godt udgangspunkt.
Perfektion er en måde at blive bedre på – men kan også være en stopklods. Mange gode ideer strander fordi barren blev sat for højt på det forkerte tidspunkt. Der kommer for meget selvkritik ind - det kan dræbe kreativiteten og dermed ødelægge glæden og fremdriften.
- Kravene er en balance – der løbende skal afstemmes - Det er Klodshans fortællingen et godt eksempel på.

Du skal være fighter – eller have fighterånden i dig - som Ironmanden.
Det at være ”Sportsmand” er et godt udgangspunkt som iværksætter, både på den ene eller anden måde.

Stærk tro på det som du står for.
Hvis du ikke selv tror på dine ideer – hvordan forestiller du dig så – at andre skulle tro på hvad du siger og står for ? Det er som afstikker kursen.

Passion
Du skal brænde for din ide/er – hvis ikke så glem det hellere – Ingen vil tro på dig, og alt vil blive op ad bakke.

Ærlighed og troværdighed er det som holder - og medfører tillid fra dine omgivelser.
For efterhånden mange år stødte jeg ind i et kursus som hed: Kursus i troværdighed, det må ha været "guldflippertiden" i 80 erne.
Nej tænkte jeg, det er bare for meget. Det er Kejserens nye klæder om igen.

Udholdenhed, råstyrke og tålmodighed & Flid - stod der på en medalje jeg engang fik.
Jeg byggede mit første hus som 10 årig.  10 år senere købte jeg jord og bygge huse til folk.

Jeg løber aldrig tør for interesser. Keder mig aldrig.
Mit liv har været præget af mange interesser

Passionen som giver drivet

Gamle biler, knallerter, byggeri, It, filosofi, astrologi, NLP, coching, markedføring, salg og motivation - Men specielt ideudvikling og de mere bløde sider.
Hvad facinerede dig ved de forskellige ting ?

Processen i at lære nye ting og videreudvikle mig ind til jeg enten beherskede det som jeg nu havde sat mig for. - eller jeg måtte erkende at jeg var eller havde kørt ud af en forkert tangent. Det ved man når passionen forsvinder - og drivet som følge deraf også svinder.

Jeg blev i min barndom rasende og hidsig  hvis tingene ikke ville lykkes som jeg ville
Det bedste eks. Var nok den banjo jeg ville bygge - og en go-kart med "røvskubber" motor samt meget mere.

Jeg fandt dog forholdvist hurtigt ud af at der skulle skiftes strategi.

Var fast gæst på biblioteket og tog senere ofte mine børn med. En mine drenge sagde senere "Far du blev helt andægtig når du trådte ind i bilioteket. Den herlige stemning der herskede på biblioteket sidder stadigt dybt  i mig - Det var datidens "Google" - En uudtømmelig kilde af inspiration til mine projekter - Så var jeg som en fisk i vandet. Min far var sommetider noget træt af alle mine ideer.

Ting tar tid - og vil man beherske noget specielt godt - længere tid.

Mangel på tålmodighed - Både en styrke og en svaghed.
Styrken kunne bestå i at jeg hele tiden har søgt en hurtigere måde at nå målet på.
Svageheden kunne være at jeg har været for hurtig til at kassere en ide elle en vej at gå.
Lært med alderen og blevet bedre til at acceptere : Ting tar tid - men hvad Kineserne sagde ->> Tid er noget der hele tiden kommer mere af.<<